Op 10 april was er een leden en publieksexcursie rond het Spookverlaat en de Kruiskade. Nadat het twee voorgaande jaren deze regelmatig terugkerende excursie vanwege weersomstandigheden praktisch niet bijgewoond werd door deelnemers, was het nu wel raak.

Hoewel de weersvoorspellingen wederom niet echt bijster goed weer beloofde, viel het weer mee en hadden we zelfs even een zonnetje. Dit maakte het observeren van de vogels een stuk prettiger. Enkele leden en ongeveer 16 niet leden maakten samen met de gidsen,ende groep 24 deelnemers groot. M.n. de niet leden werden uitgebreid voorgelicht over het gebied en de historie die aan dit unieke stuk natuur ten grondslag ligt waar door de leden van onze vogelvereniging zoveel activiteiten verricht worden. Men kreeg buiten de voorlichting over de vogels die er hier zoal voorkomen ook informatie over planten en bomen. Bovendien werd de functie van de Kruiskade uitgebreid toegelicht.
Er werden 50 soorten vogels waargenomen tijdens de 2,5 uur durende excursie. Enkele bijzondere waarnemingen waren sperwer en een paartje grote bonte specht.
Tevens konden we enkele teruggekeerde zomergasten waarnemen.Voor sommige van ons waren deze dit jaar de eerste waarneming zoals: zomertaling, visdief, boerenzwaluw, witte kwikstaart, blauwborst, zwartkop, rietzanger, kleine karekiet en rietgors.
Tot besluit namen de gidsen de liefhebbers nog even mee naar de plaats waar een ransuil lekker zeer onopvallend tegen de stam van een boom, niet ver van het fietspad, gezellig ransuil zat te wezen. Dit was een mooi slot van een excursie die zeer gewaardeerd werd door de niet leden, welke bepakt met veel informatiemateriaal huiswaarts keerde.