18 november 2006 Witte Kauw in de Houtkamp Luuk Punt

Zaterdag 18 november jl. is er in de kinderboerderij in park De Houtkamp in Leiderdorp een witte Kauw ontdekt. Deze witte Kauw is geen leucistische vogel, maar een zogenaamde "ino". Deze informatie kreeg ik van Hein van Grouw, medewerker van Naturalis.

Bij een ino is het bruine-zwarte pigment melanine bijna helemaal afwezig. De vogel lijkt wit, maar de kleur en de tekening zijn nog vaag te zien. Deze vogel is een ino, omdat deze vogel niet wit is, maar héél licht crèmekleurig. De pigmentatie is heel sterk afgenomen. Alleen op de van nature zwaarst gepigmenteerde delen is nog kleur te zien. Bijvoorbeeld in het 'petje'. Het normale zwarte ‘petje’ is bij deze vogel erg licht crème-bruin, maar het steekt nog duidelijk af ten opzichte van de rest van het verenkleed. Net als bij een normaal gekleurde Kauw waar het zwarte 'petje' duidelijk afsteekt. Ook zie je nog wat pigment in delen van de snavel en de nagels.

De blauwe ogen zijn 'normaal', omdat dit door een ander pigment dan melanine wordt bepaald, waardoor het door de ino-mutatie niet wordt aangetast. Bij een albino worden er helemaal geen pigmenten aangemaakt en is een vogel helemaal wit. In de ogen zit dan ook geen pigment, waardoor je het bloed in het weefsel (en dus rode ogen) ziet. Ino's hebben in tegenstelling tot albino's dan ook een normaal gezichtsvermogen en hebben derhalve ook een veel betere overlevingskans in de natuur.

Bij een leucistische vogel worden er wel pigmenten aangemaakt, maar dit pigment komt door een afwijking niet in het verenkleed terecht. Het gevolg hiervan is dat een wisselend aantal veren wit zijn, andere veren hebben de normale kleur.

Blauwstaart
Luuk Punt

Het gaat hierbij niet om de zgn. “Hungerstreifen”. Hierbij zie je halfom-veren. De oorzaak hiervan is meestal een slechte conditie. Gelukkig lijkt daar bij de Leiderdorpse vogel geen sprake te zijn. Hij trekt gewoon op met zijn zwarte soortgenoten en lijkt zelfs met een van hen gepaard te zijn. Dat laatste zou prachtig zijn, want Kauwen zijn trouw tot de dood hen scheidt.

Voor meer informatie zie het artikel van Hein van Grouw, “Not every white bird is an albino: sense and nonsense about colour aberrations in birds.”, Dutch Birding, Volume 28, no 2, 2006. U kunt ook terecht op de site van : www.vogeldagboek.nl

Met dank aan Hein van Grouw en , Luuk Punt.