Mussen en nog eens Mussen -

In de Braakbal is al heel wat geschreven over ‘onze’ mussen en dan met name de Huismus. Je voelt je ook rijk als je de trotse bezitter mag zijn van een groep Huismussen rond de woning.

Zangvogel

Vroeger een heel algemene soort, maar nu behoor je tot de uitverkorenen als je ze ‘hebt’. In de top 100 lijst van mooiste zangers stond hij op de 27e plaats. Hij had veel hoger gemoeten was de mening van Nico de Haan. Op mijn persoonlijke lijst stond hij bovenaan. Niet omdat de zang veel mooier is dan die van Merel of Nachtegaal, maar alleen al om het feit, dat je hem het hele jaar door kan horen. Iedere dag hoor ik wel een groepje mussen, dat verscholen in het struikgewas, daar lekker zit te tsjilpen. Het is zo’n gezellig geluid, iets wat je niet zou willen missen.

Geen mus?

Toen wij bijna 3 jaar geleden gingen verhuizen naar het adres in de Meije, zagen of hoorden we daar geen enkele mus. Wel in de omgeving, op andere plekken in de Meije, maar niet rondom onze woning. Dat was iets waar wij toch wel verandering in wilden hebben. Zelf dacht ik, dat wanneer ik kippen zou gaan houden, de mussen dan vanzelf wel zouden komen. Toch bleek dit niet direct het geval te zijn.Eerdere berichten in de Braakbal over de aanwezigheid van mussen bij onze VWG-leden en trouwe knottersen, vermeldden dat het gebruik van gierststengels er voor had gezorgd dat er bij hen zoveel mussen in de tuin zaten.

Actie!

Dus u begrijpt het al, afgelopen winter een grote doos gierststengels aangeschaft en met regelmaat in de tuin verspreid. Ook heb ik gelezen dat de aanwezigheid van rillen ofwel flinke takkenbossen in de tuin en dichte bosjes erg belangrijk is. Dichte bosschages waren er al wel, maar dit heb ik nog uitgebreid met wat meidoorn en sleedoorn. Ook heb ik een drietal rillen verspreid in de tuin aangelegd. Op deze rillen gooide ik regelmatig enkele stengels van de gierst. Om te zorgen dat er ook enige huisvesting of nestelgelegenheid is, heb ik vorig jaar al een driekamerflat opgehangen.

En toen ... mussen mussen en nog eens mussen

Al deze maatregelen hebben er toe geleid dat het thans wemelt van de mussen, zowel de Huismus als de Ringmus en ook de Heggenmus. Ik denk dat er dagelijks nu zo’n 40-50 Huismussen in onze tuin aanwezig zijn. Ook Ringmussen zijn volop aanwezig. Het is moeilijk te tellen, maar ik denk dat er toch een kleine twintig dagelijks aanwezig zijn. Afgelopen zomer hebben in 3 nestkasten even zoveel paartjes Ringmus hun nest gebouwd. De Heggenmus, eigenlijk niet een echte mus, is geen holenbroeder en vindt zijn plekje wel in dicht struikgewas of heesters. Hetzelfde geldt voor de Grasmus, een echte zomervogel.

Mussenhotel

Maar met al die Huismussen moest ik natuurlijk wel zorgen voor extra woongelegenheid. Maar waar en hoe. Uiteindelijk wist ik het en het resultaat; een hotel met 18 kamers. Onder het ruim uitstekende dak van mijn schuur heb ik tegen de balken planken bevestigd en deze met tussenschotten gesplitst. Een plank er voor -met gaten- en het hotel was gerealiseerd. Laat ze nu maar komen die gasten. Gratis inwoning, eten en drinken. In ruil daarvoor wil ik wel regelmatig, zoniet dagelijks, een tsjilp-serenade. En dat laatste daar zijn ze al goed mee bezig.