Vastgoed van de VWG alweer uitgebreid

De zomer van 2007 was erg nat, heel erg nat. Die leden van de vogelwerkgroep die interesse hebben voor de landschapswerkzaamheden, weten dat de stammen van de geknotte bomen de hele zomer op hoge stapels op het erf van onze gastheerliggen te drogen.

Stapels hout in open lucht
Hoe het was ...

Soms helemaal naakt, soms met een plastic beschermhoes (dekzeil) er over. Over zo’n bedekking was heel wat te doen. Sommige knotters zijn van mening dat het hout dan niet goed kan doorluchten en daardoor niet kan uitwasemen, zodat het minder goed droogt en waardoor er zelfs rot en schimmelvorming kan ontstaan. Maar ja, zonder zo’n dekje regenen de stammen bij elke bui weer nat en dat komt het drogingsproces ook niet ten goede.

Eigenlijk zou er een afdak moeten komen, een dak op palen zonder zijwanden, zodat de wind vrij spel heeft en de regen geen kans. Niet alleen de knotters vonden dat, maar ookopperde dat idee. En als de gastheer een extra bouwsel een goed idee vindt, wie zijn wij dan om dit niet uit te voeren?

En zoals dat wel vaker gaat: eerst wordt er wat gekauwd op het idee, het wordt een keer in de groep gegooid, de benodigde gelden verschijnen op de begrotingswensen vanuit de commissie landschapsbeheer,maakt alvast een bouwtekening en zo kabbelt het nog even voort, totdat…..zich een buitenkansje voordoet.

Onze boer en buitenmankomt in T-shirt met korte mouwtjes eens kijken hoe die dik ingepakte ‘watjes’ van de VWG de eerste palen slaan.
foto van E. van Nieuwenhuizen

Bij een oriënterend gesprek met een leverancier van dakbedekking blijkt deze voor weinig geld een voorraadje in de aanbieding te hebben. Maar wel meteen beslissen!!! Laat dat maar aanover. Die ziet een buitenkansje en handelt er naar. Dan maar meteen wat goede, zware palen gekocht (sloophout, dus ook niet bovenmatig duur) en de bouw is begonnen. Met wisselende mankracht wordt op een aantal doordeweekse dagen en tijdens een paar knotzaterdagen gebouwd aan een imposante houtopslag. Eerst wordt het terrein bouwrijp gemaakt, uitgevlakt en opgehoogd met zand. Verder worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd, want onder de loods door moet het hemelwater van het erf vankunnen worden afgevoerd. De grote staanders worden opgericht en met dwarsbalken aan elkaar verbonden. Op die balken wordt later het dak gemonteerd, netjes onder afschot. Er moet natuurlijk geen water op het dak blijven staan.

...en hoe het is geworden!!

stelt ook nog eens extra zand en grote tegels ter beschikking, waarmee een oprit wordt gemaakt, zodat onze aanhangwagen in de loods kan worden geparkeerd.

In een paar weken tijd verrijst er naast de Zaagbek een schitterende houtloods, die bij een juist gebruik (kwestie van goed indelen en handig stapelen) goed is voor de opslag van zo’n 80 kubieke meter kloofhout.

Op 12 januari 2008 was de houtopslag klaar en werd er meteen het eerste hout van de kade in opgeslagen. Met vereende krachten werden de eerste 20 kuub op de stapel gelegd. Het is een erg mooi gezicht. Onze vaste klanten van kloofhout zullen volgend jaar erg tevreden zijn over hun extra droge hout, klaar voor in de houtkachel.