081101-Natuurwerkdag-2008

NATUUR DE GROTE WINNAAR! Goed nieuws voor en over de natuur. Er waren op de Kruiskade / Spookverlaat heel veel vrijwilligers actief bezig in de natuur.
... dus knippen maar. Het bossen vraagt veel aandacht en tijd. Het elzenbos wordt uitgedund. De vijftig vrijwillegers zijn in diverse ploegen verdeeld aan de slag gegaan. Als snel vielen de eerste Essen op de kade. Op heuphoogte werken is fijn, maar ze moeten straks nog korter! .. en in hele kleine stukjes (van 2 meter) ...
Het afzetten van de de essen geeft de ondergroei weer kans. Van in het water liggen worden ze niet lichter! Zie zo'n boom met blad er maar weer uit te krijgen! Een knotwilg is beter te knotten dan een boom. Beetje op hoogte en niet te dik. Er staat straks weer een mooi rijtje naast de vogelhut Amalia. Knippen, zagen, knotten, kletsen en lachen. De oudere en hogere knotwilgen zijn lastig te bereiken. Dus is een ladder wel een uitkomst. Of je klimt er gewoon in. Of je zoekt een stokzaag. Zeven knotwilgen zijn genoeg om 9 vrijwilligers 3 uur van de straat te houden.
Veilig werken met de stokzaag. Natuurwerkdag 2008 017 Het hout wordt ook afgevoerd om te verzagen en te verkopen. De ene wilg heeft rode takken, de andere groene en ze moeten er allemaal een voor een af. Natuurwerkdag 2008 021 Siem gaf weer rust en goede verhalen.
Het gebruik van gereedschap en de aanwezige vrijwilligers worden zorgvuldig geadministeerd zodat niets en niemand zoek raakt. Haal je de laatste er af of laat je die staan. Deze gaat er toch af en begin elders een tweede leven als knotwilg. Mooi recht stammetje. Wat kun je daar mee doen? Een knotploeg verwerkt de oogst direct tot een nieuwe overbescherming. En weer aan de slag. Bijna klaar? Nee, het is koffietijd. Even naar de koffiekar.
Zetten ze die boom nou neer of gaat die neer? Het smaakt buiten altijd beter. Koffie met koek. Natuurwerkdag 2008 031 Tweede keer nog een beetje koffie. Goede samenwerking bij het afvoeren. Onze opperknotter wordt geïnterviewd door Radio Rijnwoude.
Rob let op. Eindelijk weer een dikke tak eraf. De heren hebben goede hulp (nodig)? Eén uur. Tevreden en voldaan. Meer dan vijftig vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet. Ter versterking is er soep en brood en nog veel meer hartverwarmends. Voldaan gaat iedereen met boterstaaf en knotfolder huisweaarts. Tot volgend jaar of tot over twee weken. Natuurwerkdag 2008 039 Even afstemmen en opwarmen.
Een toespraakje en wat veiligheidstips. De locatie van de landelijke natuurwerkdag in Koudekerk / Hazerswoude was makkelijk te vinden. Elke 1ste zaterdag van november is het raak en verzamelen we aan het Spookverlaat nummer 4 te Rijnwoude. Goed gereedschap en goede begeleiding is het halve werk.