Ondanks 1e Pinksterdag en bovendien Moederdag plus nog eens prachtige weersomstandig-heden waren er toch 23 cursisten aanwezig bij de tweede excursie vogelgeluiden voor gevorderden.

Cursisten op weg naar het Leersumseveld
John. Evenwel en het vroegste deel van de cursisten

Onder zeer deskundige leiding van de twee gidsenenbeloofde het zowat een zekerheid te zijn dat de cursisten vogels zullen kunnen horen die recht zouden doen aan de doelstelling van de cursus. En zo geschiede dat dan ook. Op de soortenlijst komen niet alledaagse vogels voor die we niet zo horen in de woonomgeving van de meeste deelnemers. Niet in de laatste plaats door de keuze voor een gebied met zoveel verschillende biotopen.

Leersumer Veld - Toegangspad
Leersumer Veld - Vliegden
Grasvelden van Leersum

Interessante vogels met een hun roepjes of zang waren dan ook de Boomleeuwerik (het kenmerkende lu, lu geluid), Boompieper, Gekraagde Roodstaart, Grauwe- en Bonte Vliegenvanger, Kuif- en Zwarte Mees, Glanskop, Goudvink, Geelgors en Wielewaal. Bijzondere aardige waarnemingen was voor de groepen apart het ruige hakwerk van de Zwarte Specht waarbij de houtsplinters in het rond vlogen. De vlak boven het water scherende Boomvalk en de Kleine Bonte Specht. Al met al zo’n 53 soorten waren waargenomen. Daarbij hadden we overigens gezelschap van onderduikende muggen die met regelmaat een aanval deed op onze blote huid.

Boomvalk Een geslaagde imitatie van een boomvalk door
Al met al was het een zeer leerzame ochtend welke veel mensen geholpen heeft om de geluiden te plaatsen bij de soort vogel. Om 10.30 uur was de excursie ten einde en konden we weer aandacht schenken aan andere leuke dingen welke zo’n Pinksterweekend te bieden heeft.
Ree in de schaduw

Waterpartij

Cursus vogelzang voor gevorderden 18 maart, 20 april, 11 mei, 25 mei, 8 juni en 11 juni 2008