Terug

0 Stand van zaken Smienten en Knobbelzwanen - MF

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft er in april een zitting plaatsgevonden in het kader van ons beroep en dat van Vogelbescherming. Na de zitting wilde de rechtbank echter toch nog meer informatie inwinnen en heeft toen vragen gesteld aan Sovon. Een belangrijke conclusie uit de notitie die Sovon toen heeft opgeleverd was dat  niet valt uit te sluiten dat het afschot een negatief effect heeft op de smientenpopulatie. Wij hebben toen op die notitie gereageerd en aangegeven dat de informatie van Sovon volgens ons bevestigt dat de goedkeuring van het faunabeheerplan vernietigd dient te worden. Sindsdien hebben we nog niets van de rechtbank vernomen.

 Omdat we eerder al een voorlopige voorzieningen aanvroegen en deze ook toegewezen hebben gekregen, mogen er nu geen smienten geschoten worden. Wat dat betreft is het dus ook niet erg dat de rechtbank de tijd neemt met hun uitspraak: zo lang deze er niet is, is de schorsing vanwege de voorlopige voorziening van kracht.

Mochten jullie dus merken dat er toch op smienten in Zuid-Holland geschoten zou worden, dan is het belangrijk om aangifte te doen of om de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid te verzoeken tot handhaving over te gaan. Een formulier hiervoor en telefoonnummer zijn hier te vinden: https://www.ozhz.nl/themas/natuur/misstand-schade-of-verstoring-gezien/#wat-kunt-u-bij-ons-melden

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan laat ik het jullie weten! s.kuijpers@milieufederatie.nl


P.S. Ook het afschot van knobbelzwanen in Zuid-Holland is (wederom) de komende tijd niet toegestaan vanwege een voorlopige voorziening die de Faunabescherming en St. Dierenradar aanvroegen en toegekend hebben gekregen. Ons bezwaar tegen de goedkeuring van het faunabeheerplan knobbelzwaan (vanwege de risico’s voor kleine zwanen) loopt ook nog, maar is nog onderdeel van een procedurele discussie rond de vraag of de provincie wel terecht de mogelijkheid heeft geboden om bezwaar te maken tegen het nieuwe besluit of dat het besluit beschouwd moet worden als onderdeel van het besluit op bezwaar tegen een eerder besluit. Daarover hebben we van de rechtbank ook al enige tijd niets meer vernomen, maar nu er toch geen zwanen geschoten mogen worden geldt daarvoor ook dat er vanuit onze belangen geen haast is.