Terug

0 Verlenging faunabeheerplan Meeuwen - Kritisch volgen

Vandaag heeft GS naar PS een brief gestuurd waarin wordt aangegeven dat het faunabeheerplan meeuw met vier maanden wordt verlangd omdat de FBE bezig is met een nieuw faunabeheerplan, maar dit nog niet af heeft.

Dit faunabeheerplan is gericht op behandeling van nesten van zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en stormmeeuw in de havengebieden van Rotterdam, Dordrecht en Alblasserdam. Dit gebeurde eerst op grond van een ontheffing, maar die is nu verlopen. Er is nu wel een vrijstelling, maar die is alleen voor zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw en dus niet voor stormmeeuw. Dat de stormmeeuw nu niet meer besteden mag worden is mooi, want de staat van instandhouding van die soort is niet gunstig. Datzelfde geldt ook voor de zilvermeeuw, die bestrijding is dus nog wel ongewenst.

Maar het lijkt mij niet zo zinvol om nu bezwaar te gaan maken tegen de verlenging van dit fbp (als dat al kan) omdat tegen de tijd dat zo’n procedure afgelopen is de vier maanden waarschijnlijk al verstreken zijn. Ik zal nog wel Statenleden erop attenderen dat deze verlenging betrekking heeft op een soort waarvoor geen sprake is van een gunstige svi.

Het is dus m.i. zinvoller om straks kritisch naar het nieuwe fbp meeuw te kijken.  s.kuijpers@milieufederatie.nl