0 Natuurinclusief Bouwen in Zuid-Holland
- Ruimtelijke ontwikkelingen
- door via Milieufederatie Zuid-Holland
- 25-11-2019
In de afgelopen periode hebben we veel gesprekken gevoerd met gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars om hen te informeren en enthousiasmeren voor natuurinclusief bouwen. Diverse van hen gaven aan nu ook concreet te gaan kijken hoe ze natuurinclusief bouwen mee kunnen nemen in hun beleid of werkzaamheden. Heel mooi dus en we blijven natuurlijk volgen hoe dit verder loopt en voorzien hen waar nodig van tips en advies.
Werk je zelf bij een gemeente, woningcorporatie, projectontwikkelaar of architectenbureau en wil je je inzetten voor natuurinclusief bouwen of hier meer over weten (of heb je contacten met deze personen)? Laat het ons weten, want we helpen graag!
Natuurinclusief bouwen in Rotterdam
De Rotterdamse gemeenteraad heeft in 2017 een motie aangenomen waarin het College van B&W wordt opgeroepen om beleidskaders op het gebied van natuurinclusief bouwen op te stellen. Onlangs heeft het College een voorstel gedaan voor de afdoening van deze motie waarbij wordt gekozen voor het stimuleren van natuurinclusief bouwen via een brochure en inspiratiedocument. Hoewel deze documenten best interessant zijn, denken wij dat deze aanpak nog te mager en te vrijblijvend is om natuurinclusief bouwen in Rotterdam echt een impuls te geven. Daarom hebben wij de gemeenteraad opgeroepen om het College te vragen meer werk te maken van de uitvoering van de motie met meer lef en ambities.
Lancering Toolbox Natuurinclusief Bouwen
Op 20 november wordt de Toolbox Natuurinclusief Bouwen van Vogelbescherming Nederland gelanceerd tijden het congres Natuurlijk in Overijssel. Professionals die betrokken zijn bij bouwen, renoveren en het ontwikkelen van gebieden krijgen via de Toolbox digitaal praktische handvatten voor meer biodiversiteit in de stad. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Vogelbescherming.
Inspirerende voorbeelden
Een aantal interessante voorbeelden op het gebied van natuurinclusief bouwen in Zuid-Holland werden onder onze aandacht gebracht, dit zijn er enkele daarvan:
- Biodiversiteit is een belangrijk thema in het beleidsplan duurzaamheid van de gemeente Gorinchem. Daarin zijn bijzondere soorten benoemd die bij de gemeente horen. Bij deze soorten horen ook een aantal van de Zuid-Hollandse Icoonsoorten die in de bebouwde omgeving voorkomen zoals de huismus, gierzwaluw en glassnijder (een libel). Bij de kansen voor biodiversiteit die in dit plan zijn opgenomen, horen ook maatregelen op het gebied van natuurinclusief bouwen zoals groene daken en gevels, het gebruik van inheemse soorten voor openbaar groen en meer groen in de bebouwde omgeving.
- De gemeente Den Haag heeft samen met een aantal woningcorporaties een soortmanagementplan (SMP) opgesteld. Dit SMP is gericht op de huismus, gierzwaluw en diverse vleermuissoorten en vormt de onderbouwing van een aangevraagde gebiedsontheffing. Hiermee kan de renovatie van woningen gecombineerd worden met behoud en versterking van de populaties van deze soorten.
- Op de TU Delft hebben studenten met een achtergrond in de stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur werk gemaakt van het vergroenen van de campus. De tuinen die zijn gecreëerd staan in het thema van de relatie tussen mens en natuur. Een aangepast maaischema maakt deel uit van het beheer van de tuinen zodat de vegetatie kansen biedt voor insecten en andere dieren. Het is heel mooi als de ontwerpers van de toekomst al tijdens hun studie aan de slag gaan met natuurinclusieve maatregelen!
NMZH en natuurinclusief bouwen – hoe zat het ook al weer?
In het voorjaar van 2019 is de NMZH van start gegaan met het project natuurinclusief bouwen. We doen dit met subsidie van de Provincie Zuid-Holland om op deze manier de populaties van een aantal Zuid-Hollandse icoonsoorten die verbonden zijn aan de bebouwde omgeving te versterken. Voorbeelden van deze soorten zijn de huismus, gierzwaluw, merel en egel. Eerder dit jaar hebben we een meedenkbijeenkomst over natuurinclusief bouwen georganiseerd en een publicatie over natuurinclusief bouwen uitgebracht.
Heb je ideeën over natuurinclusief bouwen in Zuid-Holland, wil je hier zelf mee aan de slag of ken je goede voorbeelden? Laat het ons weten, we horen graag van je! Vriendelijke groeten, Susanne Kuijpers s.kuijpers@milieufederatie.nl