2023

Trap op, trap af.

Aan de slag, een snelle sprint

Op maandag 11 september 2023, een zeer warme maar droge dag, werden de ruim 70 nestkasten in het park De Houtkamp weer onder handen genomen door het inmiddels goed op elkaar ingespeelde team. Het team, bestaande uit , en. Om 9 uur begonnen we zoals gewoonlijk met een lekkere bak koffie en konden we meteen daarna op pad naar de eerste nestkasten direct achter het kantoortje van het parkbeheer.

 is degene die met zijn ladder de bomen in klimt en de inhoud van de kasten bekijkt om te zien of er genesteld is. Na soms enige discussie of er wel of niet in gebroed is, noteer ik ons besluit in mijn aantekeningenboekje. Vervolgens maakt hij de nestkast schoon en controleert hij of de kast aan vervanging toe is of dat hij nog opgelapt kan worden. en zijn inmiddels zeer geroutineerd in het repareren of "hangklaar" maken van de kasten. Op deze manier nemen we alle nestkasten van het park onderhanden, via een vaste wandelroute die door de jaren heen steeds efficiënter in tijd is geworden.

2023

Hier de gegevens van de nestkastcontrole.
Totaal aantal kasten gecontroleerd: 72 (vorig jaar 72)
Aantal bruikbare kasten: 66 (vorig jaar 67)
Aantal benutte kasten: 50 (vorig jaar 44)

  • Koolmees:
    27 (vorig jaar 24)
  • Pimpelmees:
    23 (vorig jaar 20)

Plus en min

Over de 'benutte' kasten valt nog wel een opmerking te maken. Er is namelijk vaak niet met zekerheid te zeggen of er werkelijk sprake is van een broedgeval. Uiteraard, als je nog eieren in het nest ziet liggen, of dode jongen, dan kan je zeggen dat er in ieder geval een broedpoging met resultaat is geweest. Dat is ook het geval als er bovenop het torenhoge nest van mos en ander zacht materiaal, een duidelijk kommetje gemaakt is, bekleed met verendons of plantenpluis. Maar wat te zeggen over een hoog nest zonder een mooi gevormd kommetje, of een nest met wel erg grof en los nestmateriaal?

Hergebruik

De nestkasten worden overigens na het broedseizoen ook gebruikt door allerlei andere beesten zoals mieren, torren of bijen. Maar deze keer hadden we ook twee andere opmerkelijke vondsten. Bij één kast was er een normaal hoog nest van een pimpelmees, met daarbovenop een ander nestje met dode blaadjes. Zou het van een muisje zijn geweest? Bij een andere kast lag het komvormige nest vol met zwarte dingetjes die nog het meest leken op gegroefde peperkorrels.

Nest met bladeren
Dubbel dik gebruik
Hier zit alles nog op elkaar
Dubbel hoog
Extra stippels
Gespikkelde nestbekleding

Contact

Voor vragen over de waarnemingen (rondes en verslaglegging) in de Houtkamp kunt u zich tot richten. Voor informatie over de nestkasten neemt u met contact op.

2020 Nieuw team

Belangrijk werk

De parkbeheerder van De Houtkamp,, liet blijken dat hij het belangrijk vindt dat de nestkastcontrole in het park blijft plaatsvinden.

Vlot

Iets na vier uur waren we klaar. Zoals alle andere jaren, was het weer een leuke, leerzame en gezellige dag. Dankzij de inzet van de mensen van het parkbeheer De Houtkamp in Leiderdorp en van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. is er weer volop nestgelegenheid voor het komende broedseizoen. Daarmee wordt ook de last van allerlei plaagbeesten (zoals onder andere de processierups) voor een groot deel op een natuurlijke en, voor de bezoeker van het park, leuke manier verminderd….