Wat doen we op de Kruiskade?

Door de Kruiskade actief te beheren probeert de VWG de plantenvariatie zo groot mogelijk maken en zo aantrekkelijk als kan voor de vogels.

Wat is de Kruiskade?

De Kruiskade, de ruigte achter het water "Spookverlaat", is van oudsher een kerngebied van onze VWG. Niet alleen vanwege de vogels, maar ook omdat de knotgroep van onze vereniging nu al zo’n dertig jaar natuurbeheerwerkzaamheden in het gebied uitvoert. Dat gebeurt niet alleen ten behoeve van de vogels, maar ook van de natuur in het algemeen.

Februari 2023

Februari …. de lente begint! Op de kalender nog niet, maar buiten wél. De Hazelaar begint zijn eerste blaadjes al te ontvouwen, mooi licht lentegroen. In de tuinen bloeit de Forsythia, en in de polder doen de eerste Pinksterbloemen een po-ging. Klein hoefblad richt zijn gele paardenbloemachtige bloemhoofdjes naar de zon; ze zijn iets kleiner en fijner dan die van een die van een paardenbloem. De bloemsteel van Klein hoefblad heeft bovendien schubjes. Het is een naaktbloeier: het blad verschijnt pas na de bloei.

Klein hoefblad

Jong leven

In deze weken gebeurt er veel en het gaat snel. Nog voor de volgende Braakbal verschijnt, zit alles al in blad. Dan zijn bij de Koolmees de eerste jongen zelfs al uitgevlogen, en zwemmen er kleine aandoenlijke eendjes in de sloot.

Jonge koolmees

De eerste Boterbloem laat zich zien.

Gulden boterbloem

Hier en daar zien we de Sleedoorn al een paar witte bloempjes openen op de nog kale takken.

Sleedoorn

De Zwarte els heeft afgelopen zomer de mannelijke katjes al klaar gehangen, heel compact en dus winterhard, klaar om direct te ontluiken bij de eerste lentetemperaturen en toenemende daglengte, dus nu! Ze zullen hun gele stuifmeel meegeven aan de wind, naar de vrouwelijke bloempjes die elzenpropjes zullen gaan worden.

Zwarte els

Nog voordat alles volop in blad staat, kunnen we nog goed de houtzwammen bekijken. Houtzwammen zijn paddenstoelen die op boomstammen, takken en boomstronken groeien. Ze zijn er het hele jaar en de meeste soorten zijn meerjarigHet zijn soorten als de Platte tonderzwam, de Dikrand-tonderzwam, etc. We hebben tegenwoordig meer houtzwammen dan vroeger, omdat de bomen veel van de beschikbare stikstof opnemen. Dat is weer extra voeding voor de houtzwammen. Alleen, de hout-zwammen zijn helaas wel nadelig voor de bomen.

Platte Tonderzwam