De educatiecommissie van de VWG organiseert diverse avonden en excursies voor niet-leden. Via advertenties in de regionale bladen worden ze aangekondigd. Hieronder treft u kort de activiteiten van het seizoen 2010 - 2011, met onderaan de verslagen.

Donderdag 7 Oktober 2010
Presentatie: Fotograferen in de natuur
(Publieksavond)

Vogelfotograaf Chris van Rijswijk vertelt hoe hij zonder de vogels te verstoren vogels fotografeert. Verslag>>>

Zondag 10 Oktober 2010
Excursie
(Publieksexcursie & Ledenexcursie)

Een bezoek aan de Wilck onder leiding van onze eigen vogelaars. Verslag>>>
 
© ianandwendy.com

Donderdag 11 November 2010
Cursus vogels fotograferen zonder verstoren. - 1 van 3
(Publieksavond & Ledenavond)

Hoe kan je vogels fotograferen zonder de dieren te verjagen. Wat is het geheim om het bijzondere moment, waar je van geniet, ook zo op een foto vast te kunnen leggen. Chris van Rijswijk gaat zijn kennis in een korte cursus van drie avonden aan u overbrengen. De data zijn: 11 en 25 november en 9 december.

Donderdag 18 November 2010
Oman, West-Afrika, India
(Publieksavond & Ledenavond)

Lezing met foto's door Herman van der Hart. Herman is een vogelaar en natuurfotograaf die veel reist en zich steeds meer op de fotografie toelegt. Verslag>>>

Zaterdag 5 Februari 2011
Ganzenexcursie
(Publieksexcursie & Ledenexcursie)

De traditionele succesvolle excursie om ganzen te zien in Zeeland vanuit de bus.Verslag>>>

Dinsdag 15 Maart 2011
Lezing Kraanvogel
(Publieksavond & Ledenavond)

Henk Dommerholt verzorgt een lezing over de KraanvogelVerslag>>>
 

Donderdag 14 April 2011
Lezing over uilen, in samenwerking met IVN-Alphen aan den Rijn
(Publieksavond & Ledenavond)

Uilen in beeld
Op donderdag 14 april organiseert de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude in samenwerking met IVN Alphen aan den Rijn een interessante lezing over uilen. Uilen zijn fascinerend. Met hun scherpe, priemende blik, kromme snavel en indrukwekkende klauwen zijn ze de rovers in de nacht. Dick Vos, natuurgids IVN en auteur van het boek “Uilen in beeld”, kan er boeiend over vertellen.
Verslag>>>
 
 

Zaterdag 28 Mei 2011
Excursie Spookverlaat
(Publieksexcursie & Ledenexcursie)

De Kruiskade, broedende Ooievaars en de vogelkijkhut Amalia. Deze morgen start de wandeling bij de vogelkijkhut aan het Spookverlaat. Tijdens het wachten op elkaar observeren we het ooievaarsnest. Daarna wandelen we over de Kruiskade en hopen we veel vogels te spotten in het weiland, het water en in de bomen op de kade. Het is een sfeervol stukje natuur waar de VWG in samenwerking met Staatsbosbeheer heel actief is met het onderhoud. Als het weer meewerkt wordt het een mooie wandeling.Verslag>>>
   

Verslagen

Donderdag 7 Oktober 2010 Presentatie: Fotograferen in de natuur (Publieksavond)

De presentatie op 7 oktober, over fotograferen van vogels door amateurs van Chris van Rijswijk bestond vooral uit het kijken naar zijn schitterende foto’s. Beeldvullend en spatscherp kwamen de vogels op het scherm voorbij. En wat voor het mooiste resultaat een vereiste is, is vooral geduld. Twee dagen in een isolatiepak plat op het ijs liggen, wachten tot de waterral voor de lens komt. Of in de schuiltent met schutkleur uren wachten. Een goede camera is natuurlijk ook wenselijk. Op de Vogelwebsite van Chris van Rijswijk staan enkele van de getoonde foto's.

De Wilck

Zondag 10 Oktober 2010 Excursie (Publieksexcursie & Ledenexcursie)

Zondagmorgen 10 oktober 2010 om 09.00 uur verzamelden we bij de Rode Wipmolen aan de Vierheems-kinderenweg te Hazerswoude. Blauwe lucht, strakke frisse noordenwind en de zon kwam op. heette iedereen welkom en wenste iedereen een fijne, leerzame ochtend toe. Vervolgens reden we met auto/fiets naar het weidevogelreservaat ‘De Wilck’ waar we auto's en fietsen konden stallen. Het ontstaan van dit gebied werd verteld. Vervolgens trokken we over een hek klimmend het reservaat in. Vogels e.d. werden waargenomen en door de gidsen werden we rijkelijk voorzien van de nodige informatie. De wandeling duurde ruim twee uur. Terug bij het verzamelpunt kregen we overheerlijke koffie/thee met koek. Smaakte goed. Hierna ging ieder weer tevreden met nieuwe (vogel) kennis huiswaarts. Kortom een leerzame, mooie ochtend. Jan Stuve deelnemer


Zondagmorgen 10 oktober begon schitterend; een strakblauwe lucht kondigde een frisse herfstdag aan. Er waaide een dun, fris windje en dat viel een beetje tegen. Met een groepje van 13 personen (1 niet-lid) begonnen we o.l.v.

enbij het sluisje om te zien of de slechtvalk op zijn/haar plek zat in de hoge mast. We zagen wel een paartje buizerd zitten en in het land een grote zilverreiger, maar de slechtvalk liet zich nu nog niet zien. Toen we De Wilck inwandelden zagen we daar wel de slechtvalk. Dat was erg leuk. Voor de watersnip moest je goed opletten, want wat zijn ze snel. En verder grauwe ganzen en een paar wulpen en ook een zwerm goudplevieren. In het water was het erg rustig, smienten en slobeenden. Het was gewoon een genot om die dag zo vroeg in het open veld te zijn. We hebben genoten. Om 11.00 uur waren we weer bij de auto’s en sloten de wandeling af met een heerlijk warm kopje koffie/thee.

Zaterdag 6 November 2010 Landelijke Natuurwerkdag (Publieksexcursie & Ledenexcursie)

Al tien jaar lang vindt op de eerste zaterdag van november de Landelijke Natuurwerkdag plaats. De trouwe lezer van deze site weet dat de VWG al acht jaar één van de locaties verzorgt, gelegen aan ons eigen Spookverlaat. Er werd afgelopen zaterdag op onze locatie door 55 mensen, waaronder 24 eigen knotters, gewerkt. De grootste opkomst tot nu toe! Lees het uitgebreide verslag op deze site. Informeer bij

071 -341 4507

Donderdag 18 November 2010 Oman, West-Afrika, India (Publieksavond & Ledenavond)

Op de avond heeft Herman voor de pauze foto’s vertoont van de vogels die hij vastgelegd heeft op zijn reis door West-Afrika. Na de pauze verplaatsten we ons naar India. Naast veel vogelfoto’s heeft hij ook andere dieren, maar ook mensen die hij heeft vastgelegd laten zien. Een avond die een diepe indruk achterliet. Voor geïnteresseerden een tweetal websites.
Herman van der Hart
Internationale webblog voor vogelaars

Zaterdag 5 Februari 2011 Ganzenexcursie (Publieksexcursie & Ledenexcursie)

De Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude organiseerde op 5 februari 2011, voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels, een excursie met de bus naar Zeeland en de Zuid Hollandse eilanden om ganzen, eenden, steltlopers en andere wintergasten te bekijken. Leden van de Vogelwerkgroep waren gids en met verschillende telescopen zijn tijdens diverse korte wandelingen veel vogels gezien.

Els Jol-van der Zijde - Op 5 februari om even voor half acht reden de eerste auto's de carpool-parkeerplaats naast de N11 bij Hazerswoude op. Het was nog een beetje donker, maarstond al klaar om iedereen te verwelkomen. De bus arriveerde korte tijd later en mede door de harde wind zocht iedereen snel een plaatsje in de bus.had van een organisatorische taak gekregen en trachtte het aantal hoofden te tellen, dat bleekt lastig, teveel opmerkingen en verplaastsingen tussen door. Een aantal laatkomers, die per ongeluk op de verkeerde plaats verzamelden, arriveerden waardoor we keurig op tijd vertrokken met 48 mensen richting Zeeland.

Direct begonmet een uitleg over het ontstaan van zijn favoriet provincie en hoe de Hollanders en Vlamingen er van tijd tot tijd over streden. Alle passagiers weten nu van het bestaan de Witte van Haamstede, een bastaardzoon van Floris V, die ergens rond 1300 Zeeland van Vlamingen ontdeed, tenminste als ik het goed onthouden heb. Maar er volgde ook nog uitleg over de bebossing bij Haamstede en natuurlijk over alle ganzen en andere vogels die we onderweg mogelijk tegen zouden komen. Scherpe luisteraars en ervaren vogelaars in de bus ontdekten kleine foutjes (een kleine rietgans heeft roze en geen oranje pootjes). Voor mij als starter is het (nog) onmogelijk om al die info op te slaan, laat staan op foutjes te screenen.

Grevelingendam

Intussen reed chauffeur Aad verder richting eilanden en de eerste stop was op de Grevelingendam. De wind maakte dat de vogels vooral werden bekeken vanuit de bus. De dapperen die buiten stonden en beschutting zochten achter de bus, merkte dat deze door de wind heen en weer geschud werd. Er werden rotganzen, berg- en slobeenden, zilverreigers, wulpen en tureluurs gemeld, maar toen er vanuit de achterzijde van de bus geroepen werd dat er fraters waargenomen werden, was dat voldoende reden voor de bus om achteruit te rijden, vooral omdat de melding vankwam. Na enige discussie, kleur van de snavel geel of niet geel, en andere voor/tegen argumenten, werd er door de deskundigen unaniem erkend dat dit fraters waren.

Ouwerkerk

De tocht ging verder op Schouwen- Duivenland richting Ouwerkerk, een dorp dat zwaar getroffen werd door de watersnoodramp. Het gat dat in de dijk ontstond werd later met caissons uit Engeland gedicht. In een van de caissons is nu het watersnoodmuseum gevestigd, volgens gidseen aanrader. De bus stond op een relatief windarme plek, maar bij het beklimmen van de dijk achter het museum werd duidelijk dat het nog steeds ontzettend stormde en dat allerlei vogels, die er eerder deze week nog bivakkeerden, nu spoorloos verdwenen waren. Op de weg van de Buitenlandse Pers, mijns inziens een grappige straatnaam, hing een torenvalk stil in de lucht. Omdat de bus op een dijk reed, hing de valk lager en was hij voor de fotografen zelfs vanuit de bus prima te fotograferen. Uiteindelijk leek het wachten succesvol, de torenvalk dook naar de grond en maakte de indruk met zijn vleugels de prooi af te schermen. Of dat niet gelukt was, of dat hij de prooi zo snel op at, weet ik niet, maar korte tijd later hing hij weer in de lucht.

Brouwersdam
De Brouwerdam Els Jol-van der Zijde

De bus reed verder langs Zierikzee richting de Brouwersdam, waar een lunchstop bij strandrestaurant de Kous geregeld was. Kort daarvoor zageen grote groep rietganzen in een weiland, het betrof vooral Toendraganzen, maar bij goed bestuderen van de diverse pootjes werden ook de roze pootjes van de kleine rietgans duidelijk waargenomen. Voor iedereen koffie en appeltaart, zowaar een lekkere, niet nog half bevroren versie met veel slagroom. De hongerigen leefden zich uit op de diverse soepsoorten, broodjes kroket en andere lekkernijen. Tot grote spijt vanmoesten een aantal plaatsen overgeslagen worden, te veel wind en daarmee te weinig kans om vogels te zien. Maar tijdens de lunch zag hij op waarneming.nl dat de grote geelpootruiter, op de Brouwersdam gesignaleerd was. We zochten tevergeefs zowel rechts als links van het restaurant, maar vonden hem niet. Als beloning zagen wel wulpen, grutto's en drieteen strandlopers, een nerveus vogeltje. Na enkele korte stops, besloot de organisatie dat we riching huis zouden gaan, de wind bleef, ondanks dat het weerbericht had aangegeven dat die in de middag zou afzwakken, een spelbreker, maar dat is karakteristiek aan het Nederlandse weer, soms zit het mee en soms zit het tegen. Een goede reden om volgend jaar weer mee te gaan.

Dinsdag 15 Maart 2011 Lezing Kraanvogel (Publieksavond & Ledenavond)

Lezing over Kraanvogel in Het Anker Op dinsdagavond 15 maart kwam Henk Dommerholt een lezing verzorgen over de Kraanvogel. De Kraanvogel is een van de grootste Europese vogels die in dit deel van het jaar veelal over het oostelijk deel van Nederland doortrekken naar de broedgebieden in het noorden van Duitsland, Scandinavië en Rusland. Sinds enkele jaren is de Kraanvogel broedvogel in Nederland. Henk heeft voor de pauze vertelt over het ontstaan van het natuurgebied: het Fochteloërveen. Na de pauze heeft hij iets vertelt over de trekroute van de Kraanvogel over Europa. Kortom, het was een interessante avond waar zo'n 60 vooral leden en enkele niet-leden aanwezig waren.

Donderdag 14 April 2011 Lezing over uilen, in samenwerking met IVN-Alphen aan den Rijn (Publieksavond & Ledenavond)

Uilen in "De Vlinder" Dick de Vos, natuurgids IVN en auteur van het boekje “Uilen in beeld”, vertelde boeiend over die bijzondere vogels. De presentatie werd gegeven in De Vlinder in Alphen aan den Rijn en het zaaltje was volgestroomd met ruim 40 personen. In De Vlinder werden we gastvrij ontvangen door de mensen van het IVN. Dick had de presentatie samengesteld met een overzicht van alle soorten uilen met beeld, herkenbare geluiden en soms een filmpje. Natuurlijk kwamen ook de specifieke kenmerken en biotoop aan bod. Een aardig detail van de uilen is dat hun oren niet op dezelfde hoogte zitten in hun kop. Zoals ook een hond soms zijn kop een beetje scheef houdt om goed/beter te kunnen horen is dit bij uilen standaard. Juist tijdens het vliegen wil een uil goed kunnen horen en zou uit balans raken als hij zijn kop heen en weer moest bewegen. In de pauze werd veel uitgewisseld, want nu ontmoeten de leden van de vogelwerkgroepen Alphen aan den Rijn en Koudekerk/Hazerswoude elkaar en ook leden van het IVN. Het was een interessante avond en zeker voor herhaling vatbaar om in dit mooie gebouw te organiseren.

Zaterdag 28 Mei 2011 Excursie Spookverlaat (Publieksexcursie & Ledenexcursie)