2022

Amalia
Pad naar Amalia
Meerkoet met jongen
Meerkoet met jongen
Halsbandparkiet
Halsbandparkiet
Winterkoning
Plasje naast de Oostvaart

In de periode 15 maart t/m. 15 juli 2022 is het gebied voor de 28e achtereenvolgende keer onderzocht op broedvogels. Er waren veertien rondes gepland, desgewenst daarna nog twee extra om eventuele laat geldige soorten nader te onderzoeken op mogelijke (verdere) presentie. Het team kwam uit op 13 geldige uitgevoerde rondes: die van 1 april verviel omdat er toen erg veel sneeuw lag, zowel voor vogels als teamwerk nadelig (de vogels moesten gelegenheid blijven hebben om zoveel mogelijk te foerageren, er zou ook weinig “geldig waarneembaar” zijn en gevaar voor uitglijden/vallen enz. was niet irreëel); ook was er overdag sprake van slecht weer, bij elkaar te ongunstige omstandigheden. De laatste twee “reserverondes” werden na 15 juli als “overbodig” beschouwd, omdat er in feite geen sprake meer was van mogelijke zinvolle aanvullingen in het totaalgebeuren.

Veldwerk en archiefwerk

Het veldwerk werd gedaan door de vijf al jarenlang samenwerkende teamleden,,, en, twee vier avond-nachtrondes aangevuld met de “stagiaires” (Elfriede en Wil), die ook in 2021 meermalen waren meegegaan. Alle teamleden waren zoveel mogelijk present, daardoor kon alles weer tot volle tevredenheid worden afgerond. Omdat een flink aantal VWG-leden een functionele band met het gebied heeft en/of in de avifauna aldaar speciaal is geïnteresseerd, lijkt het wel waarde te hebben om alvast nu een beknopt overzicht met wat basisuitleg te geven. De datum van kopijsluiting voor dit “Braakbal”-nummer (10 augustus) is namelijk te vroeg om alle gegevens compleet en “hard” voorradig te hebben.

Na controle door het “kernteam” (,,) wordt het eindresultaat overgedragen aan SOVON; de deadline is nu 15 september, omdat daardoor de landelijke verslaglegging aangaande het BMP (=BroedvogelMonitoringProject) 2022 flink versneld kan worden afgewerkt. Nestkasten-beheerresultaten 2022 konden nog net tijdig door en mij worden doorgenomen. Na het bekijken vanuit meerdere Sovon-uitgangspunten voegden we daaruit 12 aanvullingen geldig toe aan de via veldrondes ingevoerde gegevens, door de Sovon-computer intussen al tot territoria geclusterd.

Dus hebben we op het moment alleen nog maar officieuze Sovon-gegevens. Maar de uiteindelijk vastgestelde definitieve uitkomsten verschillen zelden met de voorgaande.

Hoofdzaken

  • In totaal zijn er 56 geldige soorten ingevoerd, een bijna normaal aantal.
    • Niet-zangvogels: 26
    • Zangvogels: 30
      (allebei ± gewoonlijk).
  • Territoria: totaal 702 (= alweer een nieuw record, het vorige: 658 in 2021, dus nu 44 meer);
    • Niet-zangvogels: 334
    • Zangvogels: 368.
  • Seizoen 2022 had geen nieuwe gebieds-broedvogelsoorten, die stand blijft 82.

Meer van langer geleden?

Meer ontwikkelingen door de tijd treft u in het overzicht van alle onderzoeksjaren vanaf 1995 tot heden

Contact

Voor vragen over het Spookverlaat/ de Kruiskade kunt u zich tot richten.