4 januari 2012 - Na de storm van gisteren liet de ondergaande zon zich nog even zien over De Wilck/Broekweg.

 

9 januari 2012 - Tijdens de storm vorige week gingen deze kleine zwanen (Cygnus bewickii, Bewick's Swan) op het land zitten om maar niet te veel wind te vangen. Meerpolder Zoetermeer.

 

16 januari 2012 - Het veenweidelandschap De Wilck in Benthuizen/Hazerswoude is vanwege kleine zwanen (en ook smienten) aangewezen als beschermd natuurgebied, zgn. Natura 2000. Het is een klein maar o zo belangrijk gebied voor de in aantal steeds zeldzamere kleine zwanen, zo bleek vanmorgen weer eens bij de slaapplaatstelling: er zaten er maar liefst 112.

 

16 januari 2012 - De afgelopen weken verbleven er 's nachts al veel kleine zwanen op het Wilckplasje, dat is de reden dat het wandelpad door het gebied, net als vorig jaar, tijdelijk is afgesloten. De slaapplaats in De Wilck is niet alleen lokaal van belang, maar ook regionaal. Ik heb regelmatig het gebied tussen Alphen en Leidschendam doorkruist om de kleintjes te tellen. De laatste dagen kwam ik bij lange na niet aan honderd vogels, dus komen ze ook elders vandaan om te slapen.

 

16 januari 2012 - Een honderdtal kleine zwanen (Cygnus bewickii, Bewick's Swan) overnacht in de Wilckplas. [...] Wát een belevenis om zo´n honderd van die mooie vogels in het water en op het ijs te zien, én te horen, want ze kwebbelen wat af, zeker tegen het moment dat ze wegvliegen om te gaan grazen. Ze vertrekken altijd in groepen, in familieverband, dat kan je goed vaststellen als er jongen bij zijn.

 

27 januari 2012 - Grote zilverreiger (Casmerodius albus, Great Egret) woensdag in de Grote Polder, Zoeterwoude, met in de buurt bijna honderd kleine zwanen (Cygnus bewickii, Bewick's Swan), waaronder deze adult met jong.

 

12 februari 2012 - Zoetermeerse plas - Vanmorgen 75 kleine zwanen en 12 wilde zwanen op de Zoetermeerse Plas, tussen een steeds groeiend aantal smienten, vele duizenden, tellen lijkt onmogelijk. Kleine zwanen en wilde zwanen zijn op afstand in het water best lastig te onderscheiden. Maar met de telescoop pikte ik de wilde er al gauw tussen uit; later zwommen ze apart en was dat gemakkelijker. Ze zijn iets groter en hebben meer geel op hun snavel, tot voorbij het neusgat. Op geluid zijn deze zwanen, met enige oefening, ook te determineren. Kleintjes roepen een lieflijk klagend hoe-hoe, wilde trompetteren meer, luider ook.

 

12 februari 2012 - Zoetermeerse plas - Wilde zwanen ( Cygnus cygnus, Whooper Swan) groeperen zich en maken zich gereed voor vertrek.

 

12 februari 2012 - Zoetermeerse plas - Dit zijn kleine zwanen (Cygnus bewickii, Bewick's Swan); ze vlogen allemaal naar het noorden.

 

22 februari 2012 - Langs het Spookverlaat zag ik vanmorgen drie wilde zwanen (Cygnus cygnus, Whooper Swan), tegen de overgang N11.

 

22 februari 2012 - De wilde zwanen (Cygnus cygnus, Whooper Swan; at the left) trokken daar op met kleine zwanen
(Cygnus bewickii, Bewick's Swan; two young birds and one adult). Het verschil in grootte
is duidelijk te zien. Ook dat een wilde zwaan meer geel op de snavel heeft, een kleine zwaan meer zwart.
Het oranjerood van de jonge kleine zwanen begint intussen naar geel te verkleuren.
Veel kleine zwanen zijn intussen al op reis, via Duitsland en Denemarken naar Siberië.
Ouders kleine zwaan met jonkies vertrekken als laatste, ook zij zullen spoedig vertrekken.

www.vogelsrijnwoude.nl wordt actueel gehouden door .