Kleine zwaan

5 februari 2013 -Kleine groepen kleine zwanen trekken door de polders.

Ze waren al op weg naar het noorden en oosten van Europa,
maar uit ringaflezingen is gebleken dat er tijdens de vorstperiode teruggekomen zijn.
Eén geringde zwaan vloog uit Denemarken terug naar Brabant, duizend km heen en weer!

Kleine zwaan

5 februari 2013

Kleine zwaan

6 november 2013 - De eerste kleine zwanen (Cygnus bewickii, Cygne de Bewick, Bewick's Swan) van dit seizoen, aldus .Rechts een knobbelzwaan (Cygnus olor, Mute Swan at the right), het verschil in snavelkleur en grootte is goed te zien.

Eind september werden de eerste kleine zwanen in ons land waargenomen. Kort daarna, vroeger dan in andere jaren, werden ze ook al gesignaleerd in het Lauwersmeer en de Veluwemeren, waar ze zich te goed deden en doen aan de knolletjes van fonteinkruiden. Als die op zijn of door hoog water niet meer met hun halzen bereikbaar, trekken ze naar de polders, eten ze op de akkers resten van bieten, aardappelen, granen en ten slotte gras.

Al een paar weken had ik 'mijn' territorium afgespeurd naar deze lieflijke zwaantjes. Dinsdag een belletje: er zitten zeven kleintjes in de Oostbroekpolder in Zoeterwoude! Een uur eerder was ik daar nog geweest, toen niets. Nu waren ze dan gearriveerd. Kennelijk hadden ze een flink eind gevlogen want ze stonden/lagen voortdurend te slapen.

In de gehele wereld komen naar schatting 15.000 tot 20.000 kleine zwanen voor. Hun aantal neemt steeds verder af. Ze broeden in Rusland, op de uitgestrekte arctische toendra's. Een belangrijk leefgebied is de Pechora-delta, die op het ogenblik zo in het wereldnieuws is door de actie en arrestaties van Greenpeace tegen olieboringen. In zachte winters overwintert ca. zestig procent van de totale wereldpopulatie kleine zwanen in Nederland! Ik hoef hier dan eigenlijk niet bij te schrijven hoe groot de verantwoordelijkheid is die wij voor deze dieren dragen.

 

 


www.vogelsrijnwoude.nl wordt actueel gehouden door .