…‘de Wilck’ scoort weer goed, maar de Grutto ...

Zoals gewoonlijk is ook het SBB-weidevogelreservaat De Wilck in 2021 geïnventariseerd op broedvogels.en deden zoals gebruikelijk het veldwerk samen enverzorgde de invoer en verdere administratie. E.e.a. gebeurt door middel van het landelijke Weidevogelmeetnet.

Nemen we de totalen over het broedseizoen 2021 in ogenschouw, dan blijkt het aantal gebroed hebbende soorten met 27 er 5 lager te liggen dan in 2020 en vier minder dan in 2019 en 2018. Bij de territoria is er sprake van een exacte gelijkheid met 2020, maar 29 meer dan in 2018 en 34 boven die in 2019.

Bekijken we “grote vier” bij de weidevogels valt er aangaande de Scholekster op, dat de jaarlijkse situ-atie de laatste vier jaren vrijwel gelijk blijft. Als het de opgegroeide jonge vogels ook zo zou zijn, is dat een reden voor tevredenheid. Maar dan wel met de wens dat er meer en meer sprake wordt van een structurele groei.

Aangaande de Kievit ziet het er anders uit: de periode 2018/20201 heeft een terugval van liefst 19 territoria, wat – 25% betekent. Vooral de “kloof” tussen 2020 en 2019 is groot (- 17%!). Wellicht gaat er een stabilisering plaatsvinden en blijkt er sprake van een eenmalige erg grote terugval …..

Betreffende de Tureluur verschijnt een beeld, dat de landelijke gang van zaken qua structuur ongeveer lijkt weer te geven. Ongeveer stabiel met een licht stijgende, maar nog onstabiele trend.

Tot slot de Grutto, sinds een aantal jaren officieel onze nationale vogel; de soort haalt het meest de landelijke pers en op die schaal verschijnt er niet vaak goed nieuws. Ook hier in 2020 een enorme dip in vergelijking met 2019: een daling van maar liefst 19 geldige vestigingen, ofwel – 28%. Net als bij de Tureluur ook bij deze soort in 2021 een relatief forse opleving: 17 territoria meer, dit is een stijging van + 35% vergeleken met het jaar ervoor.

De Grauwe Gans deed het erg goed, de Krakeend viel, net als in het Spookverlaat, flink terug, Slob- en Kuifeend stegen relatief aardig, bij de Canadese Gans eenzelfde situatie. Opvallend in het totaal is het grote aantal soorten dat op de Nederlandse Rode of Oranje Lijst staat.

Contact

Meer informatie over de wetlandwacht voor "De Wilck" kunt u bij opvragen.